Babeczki Imbirowo – Kawowe.

Pyszne babeczki pachnące piernikiem i świętami. Imbir, cynamon i kawa to idealne połączenie, które z pewnością uwiedzie miłośników piernika. Zapraszam.

DSC_5696

Składniki

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • śmietana kremówka 36 %

Przygotowanie

  • 1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy: mąkę, cukier brązowy, sól, sodę, cynamon, imbir. W drugiej misce mieszamy ( miksujemy) do połączenia: jajko, mleko, olej i kawę rozpuszczalną.
  • 2. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
  • 3. Ciasto nakładamy do foremek 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20 - 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • 4. Śmietanę kremówkę przelewamy do miski i ubijamy. Następnie przekładamy śmietanę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy babeczki. Smacznego.
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media