Babka z Orzechami Włoskimi i Cynamonem.

Babka z orzechami włoskimi i cynamonem jest lekko wilgotna, delikatna i mięciutka. A zapach cynamonu i orzechów podkreśla smak babki. Idealna na jesienne popołudnie przy kawie. Zapraszam.

DSC_5477

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła ( miękkiego )
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Posypka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka orzechów włoskich ( posiekane )
  • 3/4 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  • 2. Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce mieszamy ( miksujemy) masło z cukrem pudrem i cukrem brązowym z szczyptą soli. Następnie dodajemy pojedynczo jajka , cały czas energicznie ubijając. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę.
  • 3. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
  • 4. Składniki na posypkę mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem o średnicy 24 cm wylewamy ciasto. Następnie wierzch ciasta posypujemy orzechową posypką. Za pomocą szpikulca lub drewnianego patyczka mieszamy górną warstwę ciasta.
  • 5. Piec na złoty kolor w tem. 180 stopni C przez 45 - 50 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego.

3 Responses to Babka z Orzechami Włoskimi i Cynamonem.

  1. ladylaura 29 października 2013 at 16:16 #

    Pyszna babka,moje smaki,pozdrawiam.

  2. gin 29 października 2013 at 21:03 #

    Taka już pachnąca Świętami :) Wspaniała :)

  3. naleśniki 1 listopada 2013 at 00:47 #

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

Dodaj komentarz

Social Media