Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Serowym.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym z nutą wanilii. Bardzo proste do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne. Zapraszam.

image_1 (2)

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży suchych
  • Nadzienie
  • jajko
  • 1/2 szklanki rodzinek
  • 1 kostka twarogu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 -3 łyżeczki cukru ( do smaku)
  • Kruszonka
  • 1 łyżka masła ( miękkiego )
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie

  • 1. W naczyniu wymieszaj cukier jajka i mleko. Następnie dodaj mąkę, masło, sól i suszone drożdże. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h - 1,5h.
  • 2. Gdy nasze ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko musimy wyrobić. Ciasto dzielimy na 10 - 12 równych części (wielkość bułeczek zależy od nas ) .
  • 3. Przygotowujemy nadzienie, do naczynia dodajemy cukier ,twaróg, rodzynki i jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolita masę serową.
  • 4. Bułeczki nadziewamy masą serową. Blachę natłuszczamy. Uformowane bułeczki układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Odstawiamy na 0,5 h do wyrośnięcia.
  • 5. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • 6. Pieczemy w 180 stopniach C, przez 25 -30 minut. Smacznego.

2 Responses to Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Serowym.

  1. Ania 1 marca 2014 at 19:57 #

    Ile dokładnie tego mleka należy dodać?

    • agnieszka 4 marca 2014 at 11:02 #

      2/3 szklanki letniego mleka :)…chochlik cyferkowy ale już naprawiłam :). Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Social Media