Ciasto z Ajerkoniakiem.

To jedno z tych ciast co idealnie smakuje z kawą. Proste ucierane ciacho z ajerkoniakiem. Idealne ciacho w oczekiwaniu na święta :). Zapraszam

DSC_5683

Składniki

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 kostka masła w temperatuze pokojowej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Przygotowanie

  • 1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon, . W drugiej misce mieszamy ( miksujemy) masło z cukrem i cukrem brązowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka , cały czas energicznie ubijając. Na koniec dodajemy olej i ajerkoniak.
  • 2. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
  • 3. Piec na złoty kolor w tem. 180 stopni C przez 45 - 50 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media