Czekoladowe Crinkles

Na świąteczny podwieczorek proponuje ciastka czekoladowe crinkles. Pełne czekoladowego smaku. Białe kulki, lekko miękkie w środku. Zapraszam.

DSC_6595

Składniki

  • 60 g masła
  • 1 1/2 (150 g) tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania

Przygotowanie

  • 1. W rondelku rozpuścić masło razem z połamaną czekoladą. Następnie lekko wystudzić.
  • 2. Białka oddziel od żółtek i ubijaj z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
  • 3. Do masy jajecznej dodajemy lekko wystudzoną masę z czekolady, ciągle mieszając.
  • 4. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
  • 5. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na około 1 h do zamrażalki.
  • 6. Na lekko oprószonej cukrem pudrem stolnicy uformuj długie wałeczki. Potnij na równe kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj kulkę i obtocz w cukrze pudrze.
  • 7. Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • 8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez 12 - 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego !
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media