Maślane Bułeczki z Jagodami.

Maślane bułeczki są wyjątkowo dobre: nic wyszukanego, jagody nadają im cudowny smak. Oto sobotnie śniadanie….pycha :). Zapraszam.

DSC_6395

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodać drobno pokrojone masło.
  • 2. Jajka i maślankę wymieszać w oddzielnej misce. Następnie dodać do mąki i wymieszać delikatnie widelcem do połączenia składników. Dodać jagody (ja dodałam zamrożone ).
  • 3. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną stolnicę. Zagnieść kilka razy i uformować z ciasta koło. Nóż posypać mąką i ciasto pokroić tak jak pizze (w trójkąty ), tworząc 8 trójkątów.
  • 4. Rozgrzać piekarnik na 205 stopni C i piec 20-25 minut na złoty kolor. Smacznego:).

One Response to Maślane Bułeczki z Jagodami.

  1. Szefowa kuchni 28 listopada 2014 at 16:58 #

    Wyglądają pysznie! Mi brakuje cierpliwości by robić śniadaniowe wypieki. :) Najwcześniej mobilizuję się na drugie śniadanie. :))

Dodaj komentarz

Social Media