Mięciutkie Pierniczki.

Mięciutkie pierniczki pachnące świętami w kształcie choineczek. Idealna przekąska dla zapracowanego Świętego Mikołaja :). Zapraszam.

DSC_5736

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 kostki masła lub margaryny (rozpuścić i wystudzić )
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej )
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę z kakao, odstawić.
  • 2. Miód zagotować z przyprawami,odstawić.
  • 3. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić.
  • 4. Białka ubijać na pianę i dodać cukier. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijać.
  • 5. Ubite jaja wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, następnie dodaję miód i mieszam i na koniec dodaje wyrośniętą śmietanę. Ciasto jest dość rzadkie ale nie przejmujcie się , w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
  • 6. Następnego dnia, wyciągam ciasto na posypaną stolnice mąką i wałkuje na grubość ok 3 mm i wykrawam pierniczki.
  • 7. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układam w sporych odległościach od siebie aby podczas pieczenia nie uległy sklejeniu. Przed pieczeniem możemy posmarować białkiem jeśli chcemy aby były błyszczące. Smacznego.
  • 8. Piekę w 180 stopni C przez 8 - 10 minut .
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media