Muffiny Dyniowe

Pyszne muffiny z dodatkiem dyniowego puree. Muffinki są wilgotne, miękkie z nutą przyprawy korzennej. Udanych wypieków.

DSC_7135

Składniki

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  • 1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy: mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy ( miksujemy) do połączenia: masło, jajka, mleko, puree z dyni, olej.
  • 2. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • 4. Ciasto nakładamy do foremek 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media