Sałatka z Tuńczyka.

Mój pomysł na sałatkę z tuńczyka w zestawieniu z pomidorkami koktajlowymi, selerem naciowym, jajkiem na twardo i zielonymi oliwkami. Tworzą smaczną i interesującą kompozycję. Przygotowałam też pyszny dressing z dodatkiem ziół włoskich. Zapraszam.

DSC_5891

Składniki

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • 8 zielonych oliwek
  • 6 pomidorków koktajlowych, przekrojone na połówki
  • sól morska i pieprz czarny świeżo zmielony
  • czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • Sos
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich ( gotowa mieszanka przypraw , która zawiera: sól, rozmaryn, tymianek, pieprz różany, cząber, bazylię, estragon, paprykę).
  • grzanki z masłem
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 1/2 łyżki majonez

Przygotowanie

  • 1. Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce.
  • 2. Do miseczki dodać tuńczyka, majonez i pokrojony seler naciowy. Dodać do smaku sól i pieprz. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
  • 3. Na talerzu ułożyć sałatę, paprykę, pomidorki, oliwki, cebulę i jajko. Na wierzchu położyć tuńczyka z miseczki. Udekorować ósemkami limonki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z grzankami. Smacznego.

2 Responses to Sałatka z Tuńczyka.

  1. Malwinka 10 stycznia 2014 at 18:16 #

    Jest w niej wszystko co lubię! :)

  2. Karolina 10 stycznia 2014 at 18:37 #

    Wspaniała sałatka, sałatki mogła bym jeść codziennie, uwielbiam je :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

Social Media