Zupa Grzybowa.

Jest to zupa bardzo smaczna doskonała na jesienne i zimowe obiady. Gdy ją gotujemy aromat grzybów unosi się w całym domu. Zupa przygotowana w przeddzień podania, wyraźnie ( w mojej ocenie ) zyskuje na smaku przez nocny pobyt w lodówce. Zapraszam.

DSC_5731

Składniki

  • 250 g suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych
  • ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 1 x 1 cm
  • selera korzeniowego, obranego, pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm
  • śmietana 30 %
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masło
  • 1 cebula

Przygotowanie

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Kroimy cebule w drobną kostkę a ząbek czosnku kroimy w plasterki i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby całość doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy masło i dusimy chwileczkę.
  • 2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone ziemniaki i seler. Gotujemy około 20 minut.
  • 3. Do zupy dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Następnie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez 10 minut. doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Następnie dodajemy śmietanę 30% . Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez chwile do momentu zagotowania.
  • 5. Gdy zupa jest gotowa przelewamy ją do talerzy. Smacznego.
No comments yet.

Dodaj komentarz

Social Media